Slámovým vínům se blíží charakter této medoviny vyrobené převážně z akátových medů nejjižnějších oblastí Slovenska. V této medovině se unikátním způsobem snoubí lahodná chuť a jemný medový buket typický pro tento druh medu.
Akátové háje jižního Slovenska odkrývají přerod květu do průzračného medu. Staroslovanská medovina světlá má díky němu typickou medovou chuť a vůni s nádechem čerstvě rozkvetlého akátu. Nezaměnitelná je i světležlutá barva medoviny, odrážející teplé paprsky slunce a čerstvě posekané pole. Stačí jen malý skleničku k tomu, aby i všední den proměnila na slavnostní chvíli.
Rodinné setkání a důležité události v životě každého z nás si zaslouží, abychom jim správným přípitkem dodaly lesk a punc výjimečnosti.
Medovina byla oblíbeným nápojem starých Slovanů, co dokumentuje zachovaný záznam ze středověku: "Slované nemají vinohrady, nápoje si dělají z medu. Jsou mez nimi i tací, co mají i sto džbánů medoviny".
Světlá akátová medovina je vyráběna od roku 2005.
Medovina
Medovina je alkoholický nápoj kvašený z medu a vody s možností přídavku dalších ingrediencí jako jsou koření nebo byliny anebo v kombinaci s ovocnou šťávou. Medovina je nejstarší alkohol vyráběný člověkem a počátky výroby kvašených nápojů s medem sahají až desítky tisíc let zpět.
Přírodní medovina
Medovina se vyrábí kvašením pouze z čistého medového roztoku a následným zráním. Typický poměr medu vůči vodě je 1:2. Do medoviny označované jako "přírodní" se nepřidávají další přísady (jako koření, byliny nebo ovoce). Aroma a chuť medoviny odráží charakteristiku použitého medu. Tato kategorie medovin je nejžádanější a sommeliéry nejvíce ceněná.
Druh medu
Světlý med květový neboli nektarový je původem z nektaru rozličných květin. Včely pak v úle nektar přetvářejí na med. Obsahuje lehce stravitelné cukry.
Nejžádanější a neoblíbenější jednodruhová medovina ze stále vzácnějšího akátového medu.
Proces výroby
Tato medovina byla vařená před kvašením. Tepelný postup má určité technologické výhody, nicméně dochází k poškození některých drahocenných složek medu, zejména při delším varu. V chuti výrobní proces nepoznáte, ale pro vařené medoviny je typické, že jsou zlatavější barvy, neboť při vysokých teplotách med částečně karamelizuje.
Ocenění v soutěžích
Zlatá medaile – MAZER CUP 2017, BOULDER, USA
Stříbrná medaile - MAZER CUP 2016, BOULDER, USA
Finalista SIAL Innovation Award 2015 – Čína
Zlatá medaile – MAZER CUP 2014, BOULDER, USA
Stříbrná medaile – APIMONDIA 2013, KYJEV, UKRAINA
Stříbrná medaile - MAZER CUP 2012, BOULDER, USA
Cena DANUBIUS GASTRO 2012 – Bratislava
Bronzová medaile – Král medoviny 2011, Modrá, ČR
Stříbrná medaile - MAZER CUP 2011, BOULDER, USA
Stříbrná medaile - APIMEDICA 2010, LJUBLJANA, Slovinsko
Zlatá medaile - APISLAVIA 2010, VARNA, Bulharsko
Zlatá medaile - MAZER CUP 2010, BOULDER, USA
Zlatá Salima 2010 - Mezinárodní potravinářská výstava v Brně
Stříbrná medaile - APIMONDIA 2009 MONTPELLIER
ZNAČKA KVALITY SK GOLD
Výhodnější prodej po kartonech i pro koncové zákazníky
Tuto položku můžete zakoupit po celých kartonech. Přejděte na sekci Prodej po kartonech, kde najdete kompletní aktuální nabídku.
Jsme oficiálními dovozci medoviny a cideru do České republiky. V případě nákupu na firmu vás tedy ušetříme všech administrativních procesů spojených se spotřební daní.
Výrobce Apimed
Největší výrobce medoviny na Slovensku s mnoha světovými oceněním v nejrůznějších soutěžích
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Největší výrobce medoviny na Slovensku s mnoha světovými oceněním v nejrůznějších soutěžích.
Firma APIMED byla založená v roce 1998. Začátky chovatelské činnosti včel však sahají už do roku 1982. Kromě vlastní produkce medu a včelích produktů má firma vybudovanou rozsáhlou dodavatelskou síť včelařů v rámci celého Slovenska z ekologicky nejčistších oblastí. Vzhledem k produkci medoviny přes 300tis litrů ročně, vlastní včelnice nemohou pokrýt potřeby výroby. Každá nakoupená šarže medu je laboratorně vyšetřená na ŠVaPÚ v Dolním Kubíně a až následně podle druhu zatříděná a zařazená do výroby.
V roce 2015 a 2023 získala Medovina akátová barrique ocenění Nejlepší medovina světa.
Medoviny jsou vyráběné tepelnou cestou, jsou vařené.
Medoviny značky Apimed získaly nejvíce světových ocenění ze slovenských výrobců a má my pro vás v Medovinárně máme všechny ve stálé nabídce, protože jste si je také oblíbili.