Tato výjimečně vydařená chuťově výrazná polosladká polská medovina s nádechem pohanky a močálového lesního medu vyniká tmavě jantarovou barvou.
Augustowski Późny je vyroben z medu sbíraného v červenci a srpnu, kdy včely kromě nektaru z bažin a lesů přinesly medovici a pohankový nektar z polí mezi lesy. Pochutnejte si pomalu. Vhodné pro milovníky výrazných chutí.
Medovina
Medovina je alkoholický nápoj kvašený z medu a vody s možností přídavku dalších ingrediencí jako jsou koření nebo byliny anebo v kombinaci s ovocnou šťávou. Medovina je nejstarší alkohol vyráběný člověkem a počátky výroby kvašených nápojů s medem sahají až desítky tisíc let zpět.
Přírodní medovina
Medovina se vyrábí kvašením pouze z čistého medového roztoku a následným zráním. Typický poměr medu vůči vodě je 1:2. Do medoviny označované jako "přírodní" se nepřidávají další přísady (jako koření, byliny nebo ovoce). Aroma a chuť medoviny odráží charakteristiku použitého medu. Tato kategorie medovin je nejžádanější a sommeliéry nejvíce ceněná.
Druh medu
Medovicový med, někdy označovaný jako lesní nebo tmavý, včely produkují z medovice na stromech a rostlinách. Medovicové medy jsou drsnější, zemitější povahy a doporučujeme je pro opravdové fajnšmekry na medovinu.
Proces výroby
Tato medovina byla vyrobena za studena. To znamená, že při její výrobě nedošlo k ohřátí medu nad teplotu 40-45°C, což je běžná teplota v přírodě, vůči které je med odolný. Při vyšších teplotách může dojít k poškození a znehodnocení některých drahocenných složek medu. Medoviny vyráběné studenou cestou jsou tou nejlepší volbou.
Ocenění v soutěžích
Mead Madness Cup 2022: 1. místo - Tradiční polosladká medovina
Mead Madness Cup 2020: 1. místo - Tradiční polosladká medovina
Mazer Cup 2020: 1. místo - Jednodruhové tradiční medoviny - sladké
Zvýhodněný nákup v rámci kolekcí
Tento produkt můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu v rámci některého speciálního setu:
- Nejlepší oceněné zahraniční medoviny (2019-2022) Zahraniční jedničky oceněné v mezinárodních soutěžích můžete nyní společně zakoupit ve této speciální sadě. (4 299 CZK)
- Nejlepší oceněné zahraniční medoviny (2023) Zahraniční medoviny oceněné v mezinárodní soutěži Mead Madness Cup 2023 můžete nyní společně zakoupit ve této speciální sadě. (4 199 CZK)
Jsme oficiálními dovozci medoviny a cideru do České republiky. V případě nákupu na firmu vás tedy ušetříme všech administrativních procesů spojených se spotřební daní.
Výrobce Augustowska Miodosytnia
Zakladatelé Piotr Piłasiewicz a Paweł Kotwica se rozhodli obnovit výrobu medoviny v severovýchodním Polsku založenou na tradicích této polsko-litevské oblasti. Přicházejí se zajímavými druhy medovin
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Zakladatelé Piotr Piłasiewicz a Paweł Kotwica se rozhodli obnovit výrobu medoviny v severovýchodním Polsku založenou na tradicích této polsko-litevské oblasti. Přicházejí se zajímavými druhy medovin.
Myšlenka vytvoření Augustowska Miodosytnia se zrodila z našeho zapojení do obnovy včelařství a ochoty sdílet zkušenosti s domácí výrobou medoviny. Stejně jako v případě chovu včel včel je výroba medu krásná stará polská tradice, vytlačená z trhu a povědomí veřejnosti prostřednictvím popularizace ekonomičtějších forem produkce. Otevřeli jsme Augustowska Miodosytnia, abychom tradičním způsobem vyráběli medoviny nejvyšší kvality s použitím pouze přírodních surovin získaných z pralesa Augustów a sousedních oblastí. Část zisků alokujeme na rozvoj včelařství podporou činnosti Bratrstva Bartne, ze kterého pocházíme. Recepty našich medoviny jsou odvozeny z bohaté tradice výroby medoviny v polsko-litevském společenství. Chceme znovu vytvořit chutě, které potěšily naše předky. Podle této zásady jsme jako první v Polsku zahájili výrobu zapomenutého Zbicieńu.
Správná výroba medoviny začíná rozpuštěním medu v dávce vody vhodné pro daný recept. Poté se zahřeje a vaří s kořením a kořením. Tak se vyrábí medová mladina, která se pak čerpá do nerezového fermentačního tanku, intenzivně míchá a po vychladnutí se přidávají kvasnice. Po první fázi kvašení, tedy zhruba po 3–12 týdnech, v závislosti na druhu medu (po tzv. Turbulentním kvašení) jde med do další fáze výroby, během níž klidně zraje, čiří a získání „charakteru“ s časem. Trvá to 3 až 12 měsíců. Med se plní do lahví, když jak laboratorní testy, tak organoleptické testy potvrdí jeho správnou „sílu“, stejně jako chuť, barvu a vůni. V rámci jednoho výrobního procesu se vyrobí přibližně 1300 lahví alkoholu. Například - k výrobě Trójniaku potřebujeme celý rok. Nechceme urychlovat přirozené procesy, protože víme, že na dobré nápoje se vyplatí počkat.