
Příjemná medová chuť této klasické medoviny byla ceněným nápojem našich předků.
Medovina
Medovina je alkoholický nápoj kvašený z medu a vody s možností přídavku dalších ingrediencí jako jsou koření nebo byliny anebo v kombinaci s ovocnou šťávou. Medovina je nejstarší alkohol vyráběný člověkem a počátky výroby kvašených nápojů s medem sahají až desítky tisíc let zpět.
Přírodní medovina
Medovina se vyrábí kvašením pouze z čistého medového roztoku a následným zráním. Typický poměr medu vůči vodě je 1:2. Do medoviny označované jako "přírodní" se nepřidávají další přísady (jako koření, byliny nebo ovoce). Aroma a chuť medoviny odráží charakteristiku použitého medu. Tato kategorie medovin je nejžádanější a sommeliéry nejvíce ceněná.
Druh medu
V medu je zastoupen květový a lesní med, zdrojem tedy byl jak nektar z květů, tak snůška z medovice.
Proces výroby
Tato medovina byla vařená před kvašením. Tepelný postup má určité technologické výhody, nicméně dochází k poškození některých drahocenných složek medu, zejména při delším varu. V chuti výrobní proces nepoznáte, ale pro vařené medoviny je typické, že jsou zlatavější barvy, neboť při vysokých teplotách med částečně karamelizuje.
Složení setu:
- 6x Medovina (přírodní) 0,75 l (Miroslav Bašta)
Příjemná medová chuť této klasické medoviny byla ceněným nápojem našich předků.
Fotografie setu může být ilustrativní. Vždy platí, co je uvedeno v popisu produktu. Občas musíme z důvodu nedostupnosti některých položek upravovat skladbu setů a ne vždy je stihneme hned přefotit.
Výrobce Miroslav Bašta
Lokální výrobce medoviny nacházející se v čisté klidné oblasti Třeboňska plné luk, lesů a rybníků
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Lokální výrobce medoviny nacházející se v čisté klidné oblasti Třeboňska plné luk, lesů a rybníků
Miroslav Bašta je drobný lokální výrobce v oblasti Třeboňska. Vyrábí medovinu vařenou z vlastního medu a okolních místních včelařů. V nabídce má kromě přírodní, i další druhy, včetně žádané mandlové, která je ochucena tradičními postupy, tedy macerováním drcených mandlí bez použití aromat, jako je jinde běžné.
Příchuť všech medovin je velmi jemná.
Přestože jak sám pan Bašta tvrdí, medovinu skoro nepije a má radši víno, umí ji vyrábět velmi chutnou a zákazníky oblíbenou.
Výrobní společnost : | Miroslav Bašta |
---|