Poctivá potštejnská medovina kvašená z květových medů a zrající půl roku v sudu po rumu z Fiji. Opojné tóny rumu a sladkého dřeva.
Poctivá medovina založená na kvalitním složení
Tradiční potštejnská medovina vzniká studeným kvašením z prvních jarních medů a pyšní se vynikající chutí a špičkovou kvalitou. Její recepturu jsme vyladili k dokonalosti a na postupu její výroby bychom neměnili ani jediný krok. Protože dbáme na čistě přírodní složení, medovina neobsahuje žádné konzervační látky, barviva či přidaný cukr. Chuť medoviny tak plně odráží kvalitu medu, ze kterého je vyrobena.
Hledání a zdokonalování chutí
Výroba medovin je doménou a koníčkem Milana Plevy, věnuje se jí již více než 30 let a neustále ho baví zdokonalovat jejich chuť, zkoušet nové postupy a hledat nové chutě. Z jednodruhových medů vyrábí medoviny jednodruhové. Experimentováním se všemi chutěmi zahrady a obohacováním medovin v průběhu kvašení o nejrůznější ovoce, bylinky nebo jiné přírodní poklady vznikají naše speciální limitované edice. Přišel také s nápadem medovinu vypálit, díky čemuž je na světě náš báječný Medovec. A právě po diskuzi s panem Dlabolou z palírny Dlabka, ve které nám Medovec vypálili, vznikla také zajímavá myšlenka - jaká by asi byla medovina, která by zrála v sudu po jiném destilátu.
Po medovině zrající v sudu po bourbonu jsme pro vás stočili další novinku. Tentokrát jsme naši potštejnskou medovinu nechali více než půl roku zrát v sudu po rumu z Fiji. Pokud vám medovina ze sudu po bourbonu zachutnala, určitě ochutnejte, jak její chuť ovlivní zrání v sudu po rumu z Fiji. A pokud jste medovinu ze sudu ještě neochutnali, určitě doporučujeme, protože vnáší do tohoto lahodného nápoje další chuťové odstíny.
Medovina
Medovina je alkoholický nápoj kvašený z medu a vody s možností přídavku dalších ingrediencí jako jsou koření nebo byliny anebo v kombinaci s ovocnou šťávou. Medovina je nejstarší alkohol vyráběný člověkem a počátky výroby kvašených nápojů s medem sahají až desítky tisíc let zpět.
Přírodní medovina
Medovina se vyrábí kvašením pouze z čistého medového roztoku a následným zráním. Typický poměr medu vůči vodě je 1:2. Do medoviny označované jako "přírodní" se nepřidávají další přísady (jako koření, byliny nebo ovoce). Aroma a chuť medoviny odráží charakteristiku použitého medu. Tato kategorie medovin je nejžádanější a sommeliéry nejvíce ceněná.
Druh medu
Světlý med květový neboli nektarový je původem z nektaru rozličných květin. Včely pak v úle nektar přetvářejí na med. Obsahuje lehce stravitelné cukry.
Proces výroby
Tato medovina byla vyrobena za studena. To znamená, že při její výrobě nedošlo k ohřátí medu nad teplotu 40-45°C, což je běžná teplota v přírodě, vůči které je med odolný. Při vyšších teplotách může dojít k poškození a znehodnocení některých drahocenných složek medu. Medoviny vyráběné studenou cestou jsou tou nejlepší volbou.
Výrobce Pleva
Výrobna včelařské firmy Pleva zahrnuje sortiment nejen medovin, ale i dalších včelích produktů a kosmetiky. Medovina je vyráběna za studena.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Výrobna včelařské firmy Pleva zahrnuje sortiment nejen medovin, ale i dalších včelích produktů a kosmetiky. Medovina je vyráběna za studena.
Chovem včel se zabývají již od roku 1969 a zpracováním včelích produktů od roku 1990. S výrobou medovin započali ale až kolem roku 2003, nejdříve v menším množství. Od počátku chtěli jít cestou šetrnou k medu a také měli cíl nabídnout něco nového, unikátního, co na trhu chybí. Oficiálně začali medovinu nabízet až v roce 2008. První medovina byla bylinná a výrazně hořká, vyráběli též i několik medových likérů s variantou ořechovou i bylinnou. Nakonec se však zaměřili na celkem unikátní avšak nejzajímavější kategorii medovin, kterou tvoří medoviny vyráběné z jednoho druhu medu. V současné nabídce mají medoviny akátové, lipové, slunečnicové a z lesního medu, které jsou opravdovými delikatesy a jsou oblíbené pro svoji výraznou vůni a chuť původního medu. Potštejnská medovina je kvašená z klasického květového medu.
Doba zrání medovin je minimálně 1 rok, avšak některé jim v tancích ladí svoji chuť již 5 let.
My v Muzeu medoviny od Plevů odebíráme i některé druhy medové kosmetiky.