
Poctivá potštejnská medovina půl roku zrající v dubovém sudu po Medovci. Sladce voňavá chuť vanilky.
Medovina s dotekem Medovce
„Naše letošní novinka je zrozena z úžasného koloběhu návratů a proměn. Naši tradiční potštejnskou medovinu jsme totiž na půl roku naložili do dubového sudu po Medovci z Potštejna, který sám vzešel právě z ní a v sudech vyzrával. Medovina tak převzala jemnou esenci Medovce a namísto své typické medové vůně získala jemné vanilkové aroma a sametovou jemnost, která pohladí v krku. Příjemná sladkost s jemnými tóny limetky nepůsobí těžce a ani při delší degustaci se nepřepije. Není jen originální medovinou, ale zážitkem, který si budete chtít vychutnat znovu a znovu.”
Když se tradice a inovace spojují v jedinečnou chuť
Základem je naše tradiční Medovina z Potštejna, kterou vyrábíme dle vlastní vyladěné receptury a považujeme ji za vzácný rodinný poklad. Zakládáme si na co nejšetrnějším postupu bez tepelné úpravy, aby si medovina zachovala maximum cenných látek z medu. Stejně jako u všech našich medovin se obejdeme bez konzervantů, přidaného cukru nebo barviv a medovina tak vždy odráží chuť medu, ze kterého je vyrobena.
Výroba medovin je velkou vášní a doménou Milana Plevy již více než 30 let. Stále zkouší nové postupy a hledá nové možnosti chutí tohoto skvělého nápoje. Díky jeho nápadu vznikl také náš báječný Medovec - medová pálenka destilovaná právě z naší potštejnské medoviny, po vypálení zrající 6 měsíců v dubových sudech a následně ve včelím úlu.
A sudy po Medovci nás zlákaly k vyzkoušení, jak ovlivní chuť medoviny. Naložili jsme do nich tedy naši potštejnskou medovinu, která se během půlročního zrání obohatila o jemné tóny Medovce a dubového dřeva. Vznikla tak jedinečná medovina, zrozená z vlastního koloběhu a proměn. Její výsledná chuť nás natolik uchvátila, že uvažujeme o jejím přidání do trvalého sortimentu.
Medovina jako originální dárek
Naše medovina ze sudu po Medovci je skvělou volbou pro ty, kdo hledají výjimečný dárek. Její sametová hebkost, jemné tóny vanilky a delikátní otisk Medovce získané během zrání v dubovém sudu, z ní činí nápoj vhodný pro slavnostní příležitosti i poklidné večery. Každá láhev odkazuje nejen na dlouhý proces výroby, ale také na přírodní bohatství medu a dřeva. Tak obdarujte sebe nebo své nejbližší nápojem, který vypráví příběh svých vlastních proměn.
Medovina zrající v sudu po Medovci je také součástí našeho dárkového setu tří medovin zrajících v sudu. Každá z nich má svou specifickou vůni a chuť, které jsou výsledkem zrání naší poctivé potštejnské medoviny v dubových sudech po třech různých destilátech. Tato originální ochutnávka jistě nadchne každého milovníka tohoto ušlechtilého nápoje i toho, kdo rád objevuje nové chutě.
Výroba za studena
Naše medoviny jsou vyráběny kvasným procesem zastudena. Proto pokud pijete jakoukoliv medovinu z naší rodinné firmy – můžete si být jisti, že med ani medovina neprošly varem, ani jsme jindy při výrobě nepoužili vysokou teplotu. Proto si medovina uchovává všechny blahodárné látky z medu.
Medovina
Medovina je alkoholický nápoj kvašený z medu a vody s možností přídavku dalších ingrediencí jako jsou koření nebo byliny anebo v kombinaci s ovocnou šťávou. Medovina je nejstarší alkohol vyráběný člověkem a počátky výroby kvašených nápojů s medem sahají až desítky tisíc let zpět.
Přírodní medovina
Medovina se vyrábí kvašením pouze z čistého medového roztoku a následným zráním. Typický poměr medu vůči vodě je 1:2. Do medoviny označované jako "přírodní" se nepřidávají další přísady (jako koření, byliny nebo ovoce). Aroma a chuť medoviny odráží charakteristiku použitého medu. Tato kategorie medovin je nejžádanější a sommeliéry nejvíce ceněná.
Proces výroby
Tato medovina byla vyrobena za studena. To znamená, že při její výrobě nedošlo k ohřátí medu nad teplotu 40-45°C, což je běžná teplota v přírodě, vůči které je med odolný. Při vyšších teplotách může dojít k poškození a znehodnocení některých drahocenných složek medu. Medoviny vyráběné studenou cestou jsou tou nejlepší volbou.
Výrobce Pleva
Výrobna včelařské firmy Pleva zahrnuje sortiment nejen medovin, ale i dalších včelích produktů a kosmetiky. Medovina je vyráběna za studena.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Výrobna včelařské firmy Pleva zahrnuje sortiment nejen medovin, ale i dalších včelích produktů a kosmetiky. Medovina je vyráběna za studena.
Chovem včel se zabývají již od roku 1969 a zpracováním včelích produktů od roku 1990. S výrobou medovin započali ale až kolem roku 2003, nejdříve v menším množství. Od počátku chtěli jít cestou šetrnou k medu a také měli cíl nabídnout něco nového, unikátního, co na trhu chybí. Oficiálně začali medovinu nabízet až v roce 2008. První medovina byla bylinná a výrazně hořká, vyráběli též i několik medových likérů s variantou ořechovou i bylinnou. Nakonec se však zaměřili na celkem unikátní avšak nejzajímavější kategorii medovin, kterou tvoří medoviny vyráběné z jednoho druhu medu. V současné nabídce mají medoviny akátové, lipové, slunečnicové a z lesního medu, které jsou opravdovými delikatesy a jsou oblíbené pro svoji výraznou vůni a chuť původního medu. Potštejnská medovina je kvašená z klasického květového medu.
Doba zrání medovin je minimálně 1 rok, avšak některé jim v tancích ladí svoji chuť již 5 let.
My v Muzeu medoviny od Plevů odebíráme i některé druhy medové kosmetiky.