Medovina je vyrobená z květového medu přirozeným dozráváním ve francouzských sudech systémem postupného staření Solera. Je výběrem nejlepších medovin, kdy stáří nejstarší složky je minimálně 5 let.
Čistě přírodní produkt bez obsahu síry a konzervantů.
Výjimečná medovina vyráběná unikátní tradiční metodou sistema solera, která pochází ze Španělska a používala při dozrávání vína. Zrání ve 3 sudech umístěných nad sebou se dosahuje dlouhodobě stabilní kvality a chuti medoviny.
Metoda se používala od 1. poloviny 19. století a jedná se o zrání ve 3 sudech umístěných nad sebou, kdy se vždy spodní sudy se vždy doplní obsahem horních sudů a horní sud se doplní mladou medovinou.
Běžně se může použít i větší množství sudů. Nejhornější sudy na mladé víno se jmenují Criaderas, nejspodnější na nejstarší víno se jmenují Soleras. Od toho označení této jedinečné medoviny.
Metoda se většinou používá při zrání whisky, rumů nebo dezertních vín, u medoviny je to zcela mimořádná raritní záležitost.
Podávat při teplotě 11-13°C.
Medovina
Medovina je alkoholický nápoj kvašený z medu a vody s možností přídavku dalších ingrediencí jako jsou koření nebo byliny anebo v kombinaci s ovocnou šťávou. Medovina je nejstarší alkohol vyráběný člověkem a počátky výroby kvašených nápojů s medem sahají až desítky tisíc let zpět.
Přírodní medovina
Medovina se vyrábí kvašením pouze z čistého medového roztoku a následným zráním. Typický poměr medu vůči vodě je 1:2. Do medoviny označované jako "přírodní" se nepřidávají další přísady (jako koření, byliny nebo ovoce). Aroma a chuť medoviny odráží charakteristiku použitého medu. Tato kategorie medovin je nejžádanější a sommeliéry nejvíce ceněná.
Druh medu
Světlý med květový neboli nektarový je původem z nektaru rozličných květin. Včely pak v úle nektar přetvářejí na med. Obsahuje lehce stravitelné cukry.
Proces výroby
Tato medovina byla vyrobena za studena. To znamená, že při její výrobě nedošlo k ohřátí medu nad teplotu 40-45°C, což je běžná teplota v přírodě, vůči které je med odolný. Při vyšších teplotách může dojít k poškození a znehodnocení některých drahocenných složek medu. Medoviny vyráběné studenou cestou jsou tou nejlepší volbou.
Výrobce Včelařství Skorotín
Včelařství a rodinná firma v Podbeskydí zabývající se od roku 2012 produkcí vysoce kvalitních druhových medů a výrobou medových vín
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Včelařství a rodinná firma v Podbeskydí zabývající se od roku 2012 produkcí vysoce kvalitních druhových medů a výrobou medových vín.
Včelaří v Podbeskydí v okolí města Příbora. Jelikož mají veškerá včelstva kočovná, jsou schopni být v pravý čas na pravém místě a dosáhnout větší druhové rozmanitosti v nabídce medu jako takového.
Díky větší rozmanitosti medů budou vyrábět odlišné šarže medoviny lišící se použitým druhovým medem nebo jejich kombinací.
Medovinu vyrábějí klasickou nebo dozrávanou v dubových sudech.