Novinka Limitovaná edice
Kód: CZ6102 | Značka: Včelařství Třasoňovi

Včelařství Třasoňovi - Medovina z lesního medu - 0,5 l 14%

309 Kč / ks 255,37 Kč bez DPH
Na dotaz
Polosladká, přírodní vařená medovina, ročník 2020. Medovina je vyrobena z melecitózního lesního medu ze stanovišť v Chřibských lesích. Chuť je plná, harmonická po lesním medu s dlouhou dochutí. Medovina je výtečná i ohřátá.
Možnosti doručení
Kategorie: Přírodní medoviny
Hmotnost: 1 kg
Země původu: Česko
Výrobce: Včelařství Třasoňovi s.r.o.
Typ medu: medovicový
Druh medu: lesní
Způsob výroby: vařená
Alkohol: 14%
Sladkost: polosladká
Objem: 0,5 l
Cena/l: 618,00 Kč
Složení: voda, med
Ročník: 2020
Pořadí novinky: M0755
Cena na prodejně: 330,00 Kč
Položka byla vyprodána…
Precizně vybraný sortiment
Pečlivý výběr sortimentu
Při výběru dodavatelů je pro nás kvalita na 1. místě! Pak samozřejmě ochutnáváme.
Netajíme složení produktů
Netajíme složení produktů
Většina prodejců záměrně neuvádí složení medovin. U poctivých medovin není co tajit.

Polosladká, přírodní vařená medovina, ročník 2020. Medovina je vyrobena z melecitózního lesního medu ze stanovišť v Chřibských lesích. Chuť je plná, harmonická po lesním medu s dlouhou dochutí. Medovina je výtečná i ohřátá.

Medovina

Medovina je alkoholický nápoj kvašený z medu a vody s možností přídavku dalších ingrediencí jako jsou koření nebo byliny anebo v kombinaci s ovocnou šťávou. Medovina je nejstarší alkohol vyráběný člověkem a počátky výroby kvašených nápojů s medem sahají až desítky tisíc let zpět.

Přírodní medovina

Medovina se vyrábí kvašením pouze z čistého medového roztoku a následným zráním. Typický poměr medu vůči vodě je 1:2. Do medoviny označované jako "přírodní" se nepřidávají další přísady (jako koření, byliny nebo ovoce). Aroma a chuť medoviny odráží charakteristiku použitého medu. Tato kategorie medovin je nejžádanější a sommeliéry nejvíce ceněná.

Druh medu

Medovicový med, někdy označovaný jako lesní nebo tmavý, včely produkují z medovice na stromech a rostlinách. Medovicové medy jsou drsnější, zemitější povahy a doporučujeme je pro opravdové fajnšmekry na medovinu.

Medoviny z lesního medu

Proces výroby

Tato medovina byla vařená před kvašením. Tepelný postup má určité technologické výhody, nicméně dochází k poškození některých drahocenných složek medu, zejména při delším varu. V chuti výrobní proces nepoznáte, ale pro vařené medoviny je typické, že jsou zlatavější barvy, neboť při vysokých teplotách med částečně karamelizuje.

Výrobce Včelařství Třasoňovi

Malé rodinné včelařství a medovinařství z Kudlovic u Uherského Hradiště. Produkce medu od vlastních včelstev v Chřibech.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Malé rodinné včelařství a medovinařství z Kudlovic u Uherského Hradiště. Produkce medu od vlastních včelstev v Chřibech.

Začátky včelaření se datují od roku 2007 jako zájmová činnost. Od roku 2013 obhospodařují více než 120 včelstev. Většinu včelstev mají umístěných v Chřibech na Kudlovické dolině a část v Babicích a okolí.

První medovinu vyrobili v roce 2011. Dlouho jsme váhali, zda se do něčeho takového pustit. Přeci jen víme, kolik dá včelkám práce, než donesou med, byť jen na 50 l medoviny. Prostudovali spoustu receptů, ale nakonec zvolili vlastní a do výroby medoviny se pustili. Byla to medovina vařená, ochucená kořením a chmelem. A kupodivu medovina chutnala lépe než ta kupovaná. To Třasoňovým dodalo odvahu a začali zkoušet i jiné druhy.

Hlavní zlom nastal v roce 2015, kdy poprvé vyrobili medovinu studenou cestou. Tento způsob výroby sebou nese vyšší náročnost a možná rizika neúspěchu, ovšem pokud se vše zvládne, výsledná medovina stojí za to. Při výrobě studenou cestou získáváme produkt vyšší hodnoty, v medovině je zachováno maximum cenných látek, které medy obsahují.

Zpracovávají pouze med vlastní produkce a jsou proto limitováni jeho množstvím. Proto se jsme rádi, že jsme mezi vybranými obchody a můžeme vám tuto medovinu nabídnout i v Medovinárně.

Ne každý rok je stejný, spíše je každý jiný a tak i med má vždy jinou chuť. To se samozřejmě odráží i v chuti medovin jednotlivých ročníků i šarží. Je to v podstatě podobné jako u vína, které se vyrábí přírodní cestou a tak jej nelze standardizovat. To ovšem přináší pestrost a potěšení z nových chutí, ve kterých se bude odrážet to nejlepší, co v daném roce včelky z přírody přinesly.