
Medovina vyrobena studenou cestou z jarního květového medu s krásnou zlatavou barvou a velmi jemnou vyváženou chutí.
Hrádecká medovina je tradiční medovina kvašená pouze z medu a vody bez přídavku dalších ingrediencí
Medovina
Medovina je alkoholický nápoj kvašený z medu a vody s možností přídavku dalších ingrediencí jako jsou koření nebo byliny anebo v kombinaci s ovocnou šťávou. Medovina je nejstarší alkohol vyráběný člověkem a počátky výroby kvašených nápojů s medem sahají až desítky tisíc let zpět.
Přírodní medovina
Medovina se vyrábí kvašením pouze z čistého medového roztoku a následným zráním. Typický poměr medu vůči vodě je 1:2. Do medoviny označované jako "přírodní" se nepřidávají další přísady (jako koření, byliny nebo ovoce). Aroma a chuť medoviny odráží charakteristiku použitého medu. Tato kategorie medovin je nejžádanější a sommeliéry nejvíce ceněná.
Druh medu
Světlý med květový neboli nektarový je původem z nektaru rozličných květin. Včely pak v úle nektar přetvářejí na med. Obsahuje lehce stravitelné cukry.
Medoviny jsou z jarního tedy květového medu.
Proces výroby
Tato medovina byla vyrobena za studena. To znamená, že při její výrobě nedošlo k ohřátí medu nad teplotu 40-45°C, což je běžná teplota v přírodě, vůči které je med odolný. Při vyšších teplotách může dojít k poškození a znehodnocení některých drahocenných složek medu. Medoviny vyráběné studenou cestou jsou tou nejlepší volbou.
Výrobce Medárna Hrádek
Včelařství, domácí výroba medoviny a cyseru
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Včelařství, domácí výroba medoviny a cyseru
Malé rodinné včelařství Vítězslava a Markéty Krejčových se nachází na Vysočině v obci Hrádek u Pacova. Zabývají se prodejem medu, včelích produktů a od roku 2017 se naplno zaměřují i na produkci prvotřídní medoviny vyráběné studenou cestou bez konzervantů a stabilizátorů. Medoviny z Hrádku byly původně sušší, ale nyní je kvůli poptávce zákazníků vyrábějí častěji dosladka. Mají v nabídce širokou škálu druhů, velmi zajímavé jsou jedinečné sarže chmelových medovin za použití různých druhů chmele, ale také limitované řady dozrávané v dubových či akátových sudech.
Výrobní společnost : | Vítězslav a Markéta Krejčovi |
---|