Výrazně tmavá barva a jemně nahořklá chuť nemá svůj původ v lesní medu, ale v pečlivě vybraném koření a bylinkách.
Starobylý nápoj našich pradědečků, vyráběný z kvalitního včelího medu tradičním způsobem.
Tato unikátní medovina je vyrobena tradičním způsobem ze včelího medu a bylinek a není k ní přidáván cukr, líh, barviva ani aromata. Typická chuť a vůně je dosažena dlouhodobým zráním minimálně 1 rok. Je vhodná jako aperitiv a na přípravu míchaných nápojů.
Od tmavé medoviny se liší pouze drobně odlišným výrobním postupem a zejména jiným složeným bylinných a kořenících příměsí. Světlá medovina je výraznější.
Podávejte vychlazenou na 12-14°C nebo v zimě ohřátou na 50-55°C.
Medovina
Medovina je alkoholický nápoj kvašený z medu a vody s možností přídavku dalších ingrediencí jako jsou koření nebo byliny anebo v kombinaci s ovocnou šťávou. Medovina je nejstarší alkohol vyráběný člověkem a počátky výroby kvašených nápojů s medem sahají až desítky tisíc let zpět.
Metheglin
Tradiční kvašená medovina s přídavkem kořenění nebo bylin, které mohou být vyluhovány v různé fázi výroby.
Proces výroby
Tato medovina byla vařená před kvašením. Tepelný postup má určité technologické výhody, nicméně dochází k poškození některých drahocenných složek medu, zejména při delším varu. V chuti výrobní proces nepoznáte, ale pro vařené medoviny je typické, že jsou zlatavější barvy, neboť při vysokých teplotách med částečně karamelizuje.
Tato medovina je vhodná k ohřevu, avšak doporučujeme dodržovat vždy maximální teplotu ohřevu na cca 50-55°C. Při vyšších teplotách by mohlo dojít k poškození drahocenných složek medu. K ohřevu doporučujeme sladší a chuťově výraznější medoviny, zejména ty s přídavkem koření nebo bylinek, jejichž aroma příjemně vystoupí při ohřevu. Medovinu si však můžete ochutit dle vašeho přání, stejně jako svařené víno.
Ocenění v soutěžích
Zlatý trstenský škapuliar - 1. místo (14.7.2007)
Apimondia, broznová medaile - hydromel épicé (2009)
Apislavia Congress (18th) - zlatá medaile, bylinkové medoviny, Varna (2010)
Debínský strapec 2012, zlatá medaile
Jsme oficiálními dovozci medoviny a cideru do České republiky. V případě nákupu na firmu vás tedy ušetříme všech administrativních procesů spojených se spotřební daní.
Výrobce Trenčianská medovina
Tradiční kořeněno-bylinná medovina z Trenčína vyráběná z květových medů podle receptury z roku 1973
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Tradiční kořeněno-bylinná medovina z Trenčína vyráběná z květových medů podle receptury z roku 1973.
Začátky výroby Trenčínské medoviny sahají až do roku 1973, kdy ing. Milan Krivý st. zpracoval recept na její výrobu. Postupem času se recept zdokonaloval až do podoby, v jaké ho známe nyní. Podílel se i jako spoluorganizátor prvního ročníku výstavy Včelař na Trenčínském výstavišti. V roce 1991 po změně společenských poměrů vznikla firma EMKO s.r.o., zaměřená na výkup a zpracování včelích produktů a výrobu Trenčínské medoviny.
Tmavá medovina je vyráběná cca od roku 2000.
Medovina je vyráběna vařená, na dochucení se používá vlastní směs bylin a koření, u tmavé medoviny je trochu změněna technologie vaření a jiná směs bylin a koření. Kvašení je při teplotě 20-25 °C. Medovina zraje přibližně jeden rok.