Oceněná Limitovaná edice
Kód: CZ1513 | Značka: Pleva

Pleva - Medovina jedinečná - červený rybíz - 0,5 l 14,2%, sklo

329 Kč / ks 271,90 Kč bez DPH
Vyprodáno
Limitovaná edice jiskřivé medoviny s červeným rybízem z podhůří Orlických hor je vyráběná studenou cestou v rodinné firmě Pleva v Potštejně. Oceněná zlatou medailí na Mead Madness Cup 2019.
Možnosti doručení
Kategorie: Medoviny vyráběné studenou cestou
Hmotnost: 1 kg
Země původu: Česko
Výrobce: Pleva s.r.o.
Typ medu: nektarový
Způsob výroby: za studena
Příchuť: rybízová
Alkohol: 14,2%
Sladkost: sladká
Objem: 0,5 l
Cena/l: 658,00 Kč
Vhodné jako dárek: pro znalce, pro přítele nebo manžela, na návštěvu známých
Složení: voda, med, červený rybíz
Pořadí novinky: M0599
Cena na prodejně: 345,00 Kč
Položka byla vyprodána…

Limitovaná edice jiskřivé medoviny s červeným rybízem z podhůří Orlických hor je vyráběná studenou cestou v rodinné firmě Pleva v Potštejně. Oceněná zlatou medailí na Mead Madness Cup 2019.

Jak chutná jiskřivá medovina s červeným rybízem?

Na tomto medovém víně vás nejprve upoutá jeho krásná jiskřivě medová barva. Medovinu s červeným rybízem doporučujeme pít vychlazenou. Vyniknou tak lépe ovocné tóny a její vyzrálá chuť. Chuť je velmi vyvážená, není příliš sladká ani příliš kyselá, zkrátka a dobře příjemná jako žluto-oranžové barvy babího léta. V medovině se krásně snoubí chuť medu s mírnou kyselostí.

Jak vzniká poctivá rybízová medovina?

Zahřátím ztekutíme kvalitní med, přidáme vodu, živnou sůl a kvasinky. Do připravené medoviny vmícháme rozmačkaný rybíz, který pochází od pěstitele z Rychnova pod Kněžnou. Medovina kvasí přibližně měsíc, poté ji přecedíme a odstraníme rozmačkaný rybíz. Vznikne medovina, kterou musíme nechat přibližně 2 měsíce zklidnit a poté ji můžeme přetočit do jiné nádoby. Přetočením se medovina zčeří a může začít zrát. A od té doby naše rybízová medovina stála ve sklepě a zrála až do dnešních dnů, kdy ji opatrně stáčíme do lahví naší výjimečně dobré podzimní řady.

„V loňském létě jsem naložil svou oblíbenou medovinu s červeným rybízem. Po 14 měsících zrání vám mohu představit výsledné delikátní medové víno, které se jiskří barvou medu a voní po letním ovoci prozářeném sluncem. Doporučuji si ji dopřát večer v komorní společnosti vašeho protějšku a zavzpomínat si při popíjení na bohaté letní zážitky.“

Milan Pleva
zakladatel rodinné firmy

Výroba za studena
Naše medoviny jsou vyráběny kvasným procesem za studena. Proto pokud pijete jakoukoliv medovinu z naší rodinné firmy – můžete si být jisti, že med, ani medovina neprošly varem, ani jinak nebyla při výrobě použita vysoká teplota, proto medovina obsahuje všechny skvělé látky, jako má med.

Medovina

Medovina je alkoholický nápoj kvašený z medu a vody s možností přídavku dalších ingrediencí jako jsou koření nebo byliny anebo v kombinaci s ovocnou šťávou. Medovina je nejstarší alkohol vyráběný člověkem a počátky výroby kvašených nápojů s medem sahají až desítky tisíc let zpět.

Melomela

Melomela je ovocná medovina, při jejíž výrobě se místo vody (nebo části objemu vody) použije ovocná šťáva. V našich končinách je nejčastější použití višňové nebo černorybízové šťávy. Při kombinaci s jablečným moštem se pak nápoj nazývá jako cyser.

Druh medu

Světlý med květový neboli nektarový je původem z nektaru rozličných květin. Včely pak v úle nektar přetvářejí na med. Obsahuje lehce stravitelné cukry.

Proces výroby

Tato medovina byla vyrobena za studena. To znamená, že při její výrobě nedošlo k ohřátí medu nad teplotu 40-45°C, což je běžná teplota v přírodě, vůči které je med odolný. Při vyšších teplotách může dojít k poškození a znehodnocení některých drahocenných složek medu. Medoviny vyráběné studenou cestou jsou tou nejlepší volbou.

Ocenění v soutěžích

1. místo - Mead Madness Cup 2019: Ovocné medoviny

Zvýhodněný nákup v rámci kolekcí

Tento produkt můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu v rámci některého speciálního setu:

  • Světově oceněné české medoviny (2019-2022) Speciální sada českých medovin oceněných v zahraničních soutěžích od roku 2019. Obsahuje medoviny, které aktuálně stále dostupné. Některé totiž byly jen limitované edice. (1 249 CZK)
  • Jarní divoké a jedinečné medoviny Aktuální jarní set výjimečných medovin z rodinné firmy Pleva. Součástí setu jsou divoké mladé medoviny (malinová, borůvková a meruňková), novinky (pohanková a třešňová) a poslední kousky předvánočních novinek (černý bez, levandulová a červený rybíz) (2 299 CZK)

Výrobce Pleva

Výrobna včelařské firmy Pleva zahrnuje sortiment nejen medovin, ale i dalších včelích produktů a kosmetiky. Medovina je vyráběna za studena.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

5
1x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
5
LJ Avatar autora | 3.11.2021
Příjemná chuť rybízu, jemně nasládlá voňavá medovina.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Výrobna včelařské firmy Pleva zahrnuje sortiment nejen medovin, ale i dalších včelích produktů a kosmetiky. Medovina je vyráběna za studena.

Provozovna rodinné firmy Pleva se nachází v lázeňské městečku Potštejn v malebném podhůří Orlických hor. Specializuje se na zpracování léčivých včelích produktů (medu, mateří kašičky, pylu, propolisu a včelího jedu) do kosmetiky a potravinových doplňků. Pro nás je však nejzajímavější výroba medovin, v níž se Plevovi specializují na jednodruhové medoviny.

Chovem včel se zabývají již od roku 1969 a zpracováním včelích produktů od roku 1990. S výrobou medovin započali ale až kolem roku 2003, nejdříve v menším množství. Od počátku chtěli jít cestou šetrnou k medu a také měli cíl nabídnout něco nového, unikátního, co na trhu chybí. Oficiálně začali medovinu nabízet až v roce 2008. První medovina byla bylinná a výrazně hořká, vyráběli též i několik medových likérů s variantou ořechovou i bylinnou. Nakonec se však zaměřili na celkem unikátní avšak nejzajímavější kategorii medovin, kterou tvoří medoviny vyráběné z jednoho druhu medu. V současné nabídce mají medoviny akátové, lipové, slunečnicové a z lesního medu, které jsou opravdovými delikatesy a jsou oblíbené pro svoji výraznou vůni a chuť původního medu. Potštejnská medovina je kvašená z klasického květového medu.

Doba zrání medovin je minimálně 1 rok, avšak některé jim v tancích ladí svoji chuť již 5 let.

My v Muzeu medoviny od Plevů odebíráme i některé druhy medové kosmetiky.