Za studena vyráběná medovina se sladce ovocnou chutí dokonale zralých rynglí.
„Nápad na rynglovou medovinu mi vnukla naše ryngle, když se ohromně rozrostla a zahltila nás množstvím úžasně sladkých červených plodů. A jak se ukázalo, nápad to byl vskutku výborný. Rynglová medovina vás upoutá příjemnou, výraznou sladce ovocnou vůní, na níž naváže intenzivní chuť zralých rynglí, ve které se snoubí sladkost s ovocností. Dokonale se hodí pro degustační večer s přáteli i pro výjimečné okamžiky, kdy si chcete dopřát něco jedinečného.“
Ve chvíli, kdy se nám na zahradě prakticky "z roku na rok" urodilo ohromné množství báječně sladkých rynglí, bylo jejich naložení do medoviny prvním nápadem na jejich využití. A protože medovina z jejich blízkých příbuzných - švestek měla velký úspěch, nezůstalo jen u nápadu a nádherně vyzrálé ryngle putovaly do medoviny.
A výsledek rozhodně stojí za to. Přivoňte...cítíte tu silnou vůni sladkého ovoce, která příjemně navnadí vaše chuťové pohárky? Ochutnejte...na začátku vás zalije medově ovocná sladkost dokonale zralých rynglí, která postupně přechází do ovocného zážitku jen s lehkým náznakem medu na pozadí.
Chutnala-li vám naše švestková medovina, nebo vás naopak mrzí, že jste ji nestihli ochutnat, určitě rynglovou vyzkoušejte.
Limitovaná edice - pouze 70 lahví
Medovina
Medovina je alkoholický nápoj kvašený z medu a vody s možností přídavku dalších ingrediencí jako jsou koření nebo byliny anebo v kombinaci s ovocnou šťávou. Medovina je nejstarší alkohol vyráběný člověkem a počátky výroby kvašených nápojů s medem sahají až desítky tisíc let zpět.
Melomela
Melomela je ovocná medovina, při jejíž výrobě se místo vody (nebo části objemu vody) použije ovocná šťáva. V našich končinách je nejčastější použití višňové nebo černorybízové šťávy. Při kombinaci s jablečným moštem se pak nápoj nazývá jako cyser.
Proces výroby
Tato medovina byla vyrobena za studena. To znamená, že při její výrobě nedošlo k ohřátí medu nad teplotu 40-45°C, což je běžná teplota v přírodě, vůči které je med odolný. Při vyšších teplotách může dojít k poškození a znehodnocení některých drahocenných složek medu. Medoviny vyráběné studenou cestou jsou tou nejlepší volbou.
Výrobce Pleva
Výrobna včelařské firmy Pleva zahrnuje sortiment nejen medovin, ale i dalších včelích produktů a kosmetiky. Medovina je vyráběna za studena.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Výrobna včelařské firmy Pleva zahrnuje sortiment nejen medovin, ale i dalších včelích produktů a kosmetiky. Medovina je vyráběna za studena.
Chovem včel se zabývají již od roku 1969 a zpracováním včelích produktů od roku 1990. S výrobou medovin započali ale až kolem roku 2003, nejdříve v menším množství. Od počátku chtěli jít cestou šetrnou k medu a také měli cíl nabídnout něco nového, unikátního, co na trhu chybí. Oficiálně začali medovinu nabízet až v roce 2008. První medovina byla bylinná a výrazně hořká, vyráběli též i několik medových likérů s variantou ořechovou i bylinnou. Nakonec se však zaměřili na celkem unikátní avšak nejzajímavější kategorii medovin, kterou tvoří medoviny vyráběné z jednoho druhu medu. V současné nabídce mají medoviny akátové, lipové, slunečnicové a z lesního medu, které jsou opravdovými delikatesy a jsou oblíbené pro svoji výraznou vůni a chuť původního medu. Potštejnská medovina je kvašená z klasického květového medu.
Doba zrání medovin je minimálně 1 rok, avšak některé jim v tancích ladí svoji chuť již 5 let.
My v Muzeu medoviny od Plevů odebíráme i některé druhy medové kosmetiky.