Poslední kusy Limitovaná edice
Kód: CZ1526/W | Značka: Pleva

Pleva - Medovina jedinečná - borůvková - divoká - 0,5 l 13,1%, sklo

309 Kč / ks 255,37 Kč bez DPH
Vyprodáno
Sladce ovocná chuť zralých borůvek z farmy v podhůří Orlických hor si můžete vychutnat v limitované edici pouze 40 lahví.
Možnosti doručení
Kategorie: Ovocné medoviny - Melomely
Hmotnost: 1 kg
Země původu: Česko
Výrobce: Pleva s.r.o.
Typ medu: nektarový
Druh medu: jarní
Způsob výroby: za studena
Příchuť: borůvková
Alkohol: 13,1%
Sladkost: sladká
Objem: 0,5 l
Cena/l: 618,00 Kč
Originální název: Medovina jedinečná - borůvková - mladá
Složení: voda, med, borůvky
Pořadí novinky: M0615
Cena na prodejně: 330,00 Kč
Položka byla vyprodána…
Precizně vybraný sortiment
Pečlivý výběr sortimentu
Při výběru dodavatelů je pro nás kvalita na 1. místě! Pak samozřejmě ochutnáváme.
Netajíme složení produktů
Netajíme složení produktů
Většina prodejců záměrně neuvádí složení medovin. U poctivých medovin není co tajit.

Sladce ovocná chuť zralých borůvek z farmy v podhůří Orlických hor si můžete vychutnat v limitované edici pouze 40 lahví.

Divokost borůvkové medoviny neberte na lehkou váhu, je to nevyzrálý nápoj a jeho chování se nedá zcela předvídat. Medovinu rozhodně skladujte v lednici a vypijte ji co nejrychleji od dodání, nejpozději do týdne. Po otevření lahev dopijte nejpozději do druhého dne. Divokou medovinu nedoporučujeme ohřívat.

Mladá a divoká medovina borůvková
„Také jste jako děti rádi chodili na borůvky? Také vám jich vždycky více než v hrnečku skončilo v puse? Té šťavnaté letní dobrotě se zkrátka těžko odolává. A protože dobré věci rád využívám do svých limitovaných medovin, s radostí a velkým očekáváním jsem do medoviny naložil právě borůvky. Když přišel čas borůvkovou medovinu ochutnat, všechna očekávání byla naplněna. A proto jsem borůvkám zase neodolal a stočil alespoň pár lahví ještě nevyzrálé divoké medoviny s omamnou vůní a sladce ovocnou chutí s borůvkovým dozvukem. Vychutnejte si vzpomínku na letní mlsání!“
Milan Pleva
zakladatel rodinné firmy

Borůvky z podhůří Orlických hor
Po borůvkové medovině toužil Milan Pleva už dlouho. Ale ukázalo se, že sehnat dostatečné množství akorát zralých lesních borůvek není tak jednoduché. Až jednoho dne Hanka Plevová objevila úžasnou borůvkovou farmu v Javornici v podhůří Orlických hor. Zanedlouho krásně šťavnaté borůvky sladké jako med putovaly do Potštejna, kde je Milan naložil do medoviny. A že se tedy povedla náramně! Posuďte sami :-)

Medovina je mladá a divoká
Medovina je stočená jen pár týdnů po dokvašení, tedy ještě nezrající. Je to vůbec nejmladší medovina, jakou můžete ochutnat. Její chuť není vůbec vyzrálá, ale velmi proměnlivá a bohatá, zkrátka divoká. Často nám bylo líto, že podobné zázraky v Potštejně každoročně ochutnáváme, ale k našim zákazníkům se nedostanou.

Před několika lety přišel Milan Pleva s nápadem na limitované edice těchto divokých medovin. A u našich zákazníků mají ohromný úspěch. Často si po divoké verzi objednají ještě klasickou uzrálou medovinu stejného druhu. Medové víno většinou zraje minimálně rok a chuť se během zrání velmi proměňuje. Medovina může ztrácet svou sladkost, která se mění na jiné chuťové tóny.

Medovina

Medovina je alkoholický nápoj kvašený z medu a vody s možností přídavku dalších ingrediencí jako jsou koření nebo byliny anebo v kombinaci s ovocnou šťávou. Medovina je nejstarší alkohol vyráběný člověkem a počátky výroby kvašených nápojů s medem sahají až desítky tisíc let zpět.

Melomela

Melomela je ovocná medovina, při jejíž výrobě se místo vody (nebo části objemu vody) použije ovocná šťáva. V našich končinách je nejčastější použití višňové nebo černorybízové šťávy. Při kombinaci s jablečným moštem se pak nápoj nazývá jako cyser.

Druh medu

Světlý med květový neboli nektarový je původem z nektaru rozličných květin. Včely pak v úle nektar přetvářejí na med. Obsahuje lehce stravitelné cukry.

Medoviny jsou z jarního tedy květového medu.

Proces výroby

Tato medovina byla vyrobena za studena. To znamená, že při její výrobě nedošlo k ohřátí medu nad teplotu 40-45°C, což je běžná teplota v přírodě, vůči které je med odolný. Při vyšších teplotách může dojít k poškození a znehodnocení některých drahocenných složek medu. Medoviny vyráběné studenou cestou jsou tou nejlepší volbou.

Zvýhodněný nákup v rámci kolekcí

Tento produkt můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu v rámci některého speciálního setu:

  • Jarní divoké a jedinečné medoviny Aktuální jarní set výjimečných medovin z rodinné firmy Pleva. Součástí setu jsou divoké mladé medoviny (malinová, borůvková a meruňková), novinky (pohanková a třešňová) a poslední kousky předvánočních novinek (černý bez, levandulová a červený rybíz) (2 299 CZK)

Výrobce Pleva

Výrobna včelařské firmy Pleva zahrnuje sortiment nejen medovin, ale i dalších včelích produktů a kosmetiky. Medovina je vyráběna za studena.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Výrobna včelařské firmy Pleva zahrnuje sortiment nejen medovin, ale i dalších včelích produktů a kosmetiky. Medovina je vyráběna za studena.

Provozovna rodinné firmy Pleva se nachází v lázeňské městečku Potštejn v malebném podhůří Orlických hor. Specializuje se na zpracování léčivých včelích produktů (medu, mateří kašičky, pylu, propolisu a včelího jedu) do kosmetiky a potravinových doplňků. Pro nás je však nejzajímavější výroba medovin, v níž se Plevovi specializují na jednodruhové medoviny.

Chovem včel se zabývají již od roku 1969 a zpracováním včelích produktů od roku 1990. S výrobou medovin započali ale až kolem roku 2003, nejdříve v menším množství. Od počátku chtěli jít cestou šetrnou k medu a také měli cíl nabídnout něco nového, unikátního, co na trhu chybí. Oficiálně začali medovinu nabízet až v roce 2008. První medovina byla bylinná a výrazně hořká, vyráběli též i několik medových likérů s variantou ořechovou i bylinnou. Nakonec se však zaměřili na celkem unikátní avšak nejzajímavější kategorii medovin, kterou tvoří medoviny vyráběné z jednoho druhu medu. V současné nabídce mají medoviny akátové, lipové, slunečnicové a z lesního medu, které jsou opravdovými delikatesy a jsou oblíbené pro svoji výraznou vůni a chuť původního medu. Potštejnská medovina je kvašená z klasického květového medu.

Doba zrání medovin je minimálně 1 rok, avšak některé jim v tancích ladí svoji chuť již 5 let.

My v Muzeu medoviny od Plevů odebíráme i některé druhy medové kosmetiky.